Maratonkoulu valmistaa maratonille

Joensuu Maratonin järjestävä taho Joensuun kataja pitää omaa maratonkoulua. Maratonkoulun tavoitteena on aina kohentaa jokaisen osallistujan omaa suoritusta ja aikaa maratonjuoksun aikana. Maraton kouluun ilmoittautuu vuosittain henkilöitä, jotka haluavat oppia maratonista kokonaisuutena. Maratonkouluun kuuluu erilaisia harjoituksia ja opetus tapahtuu ryhmissä.

Kenelle maratonkoulu on tarkoitettu?

Maratonkoulu on tarkoitettu maratonille aikoville, sekä kaikille kunnostaan huolehtiville henkilöille. Osallistuvilla toivotaan olevan liikunnallista taustaa, eli juoksu tai kestourheilua harrastavat ja harrastaneet henkilöt ovat kouluun erittäin tervetulleita.

Maratonkoulun tavoitteet

Maratonkoulussa saa tietoa oikean juoksutekniikan valinnassa, kartoittamisessa ja oppimisessa.

Henkilökohtaiset harjoitusohjelmat auttavat kehittämään ja kontrolloimaan omaa juoksemistaan, jonka avulla saadaan tietoa myös oman kehon toiminnasta maratonjuoksun kuluessa. Venyttelyt, lämmittelyt, varusteet ja ravintoasiat ovat tarkasti esillä. Yhtenä tavoitteena on myös juoksijan energisyyden lisääminen ja samalla suoritusten parantuminen. Tavoitteena on, että kaikki osallistujat pystyvät juoksemaan maratonin alle neljässä tunnissa.

Joensuun Katajan ylläpitämä maratonkoulu alkaa syksyisin ja sinne voi ilmoittautua kätevästi netissä. Osallistuaksesi Maratonkouluun sinun pitää olla Joensuun Katajan jäsen. Jäseneksi voi liittyä helposti verkossa. Maratonkoulussa jokaisen osallistujan yksilölliset kyvyt ja tavoitteet otetaan aina tarkasti esiin.

Mihin maratonkoulu valmentaa?

Minkälaisesta henkilöstä voi tulla maratoonari? Jokainen aktiivisesti liikkuva ihminen tietää liikunnan olevan keskeinen ja tärkeä osa hyvän terveyden ja toimintakyvyn ylläpidossa.

Erityisen tärkeää on säännöllisesti tapahtuva kestävyysliikunta, joka parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Juokseminen on hyvää kestävyysliikuntaa, jossa monien unelmana on juosta maraton, eli 42,195 km:n juoksu. Internet on tulvillaan tietoa siitä, miten maratonille pitää valmistautua.

Maratonin juokseminen saattaa kuormittaa elimistöä, joten melkein itsestään selvää on, että reitille lähtevän pitää olla perusterve. Maratonille lähtevän pitää harjoitella etukäteen, syödä oikein, muistaa levätä tarpeeksi ja oppia oikean juoksu- ja hengitystekniikan merkitys. Maratonkoulu sopii

kaikille liikunnasta kiinnostuneille henkilöille sekä puoli- että normaalipituiselle maratonille osallistuville.

Juoksukenkien valinta

Maraton ei ole välineurheilua, mutta erityisen tärkeää jaloille on hyvien juoksukenkien merkitys.

Maratonkoulu opastaa myös treenisukkien- ja kenkien valinnassa. Hyvä perussääntö on, että

jokaisella aktiivisella treenaajalla pitää olla minimissään kaksi paria juoksukenkiä, jolloin toiset kengät voivat välillä kuivahtaa ja ikään kuin levätä juoksulenkkien välillä. Kenkien asianmukaisella hoidolla niiden kestävyys paranee huomattavasti. Juoksijan kannattaa panostaa hyvään oloon ja sitä kautta mukavien kenkien valintaan, joka osaltaan ehkäisee myös kaikenlaisia rasitusvammoja.

Juoksukengät eivät saa milloinkaan ”hölskyä”, niiden pitää tuntua napakoilta jaloissa ja varpailla pitää olla riittävästi tilaa.

Juoksukenkien valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten juoksutausta, treenipohja, kengän istuvuus, juoksijan omaama vartalotyyppi, juoksijan saamat aiemmat tai akuutit vammat, juoksu- ja hengitystekniikka, ikä ja juoksijalle laadittu harjoitusohjelma. Juoksualusta vaikuttaa luonnollisesti paljon, eli liikkuuko juoksija metsässä, sorateillä vai pääosin asfaltilla, kuten kaupungin kaduilla.