Joensuu Maratonin historia

Joensuu Maratonilla on pitkä historia, sillä eräs Nummelasta kotoisin ollut maanviljelijä juoksi Joensuun maratoniin kuuluvan 15 mailin maailmanennätyksen ennen toista maailmansotaa, eli vuonna 1937. Kaksi vuotta myöhemmin sama henkilö juoksi Joensuun maratonilla 25000 metrin maailmanennätyksen. Menestyneen juoksijan nimi oli Erkki Tamila, jonka alkuperäinen nimi oli Eerik Dahlgren. Juoksija nimeltään Mikko Hietanen rikkoi vuosina 1947–1948 Eerik Dahlgrenin molemmat ennätykset. Lopulta molempien miesten ennätykset rikkoi kuuluisa olympiavoittaja Emil Zátopek vuonna 1952.

Joensuun maratonilla on takanaan upea historia, sillä kyseinen juoksutapahtuma toimi kolmen vuosikymmenen ajan kansainvälisenä suurtapahtumana 25000 metrin juoksumatkalla. Joensuun Maratonia verrataan myös moniin maailman suurimpiin puolimaratoneihin. Joensuu Maratonin 25000 metrin juoksu on samankaltainen kuin brittiläinen 15 mailin, eli 24,14 kilometrin juoksu.

Joensuun maraton tunnettiin laajalti Euroopassa suosittuna, kansainvälisenä urheilutapahtumana, jonka suosio oli korkealla aina 1950-1960-lukujen taitteeseen asti. Nykyään Joensuu Maraton on edelleen suosittu maratontapahtuma, jonka perinteet houkuttelevat mukaan aina uusia

urheilijoita.

  • Joensuu maratonin reittiennätys saavutettiin vuonna 1956, jolloin

Jyväskylän Tovereita edustanut Olavi Manninen ja Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustanut Antti Viskari alittivat silloisen Suomen Ennätyksen ajoilla 1.18.24,4 ja 1.19.26,0.

  • Joensuu Maraton tapahtuma kerää vuosittain satoja urheilijoita, joista useimmat ovat ilmoittautuneet puolimaratonille.

Jyväskylä Maraton sarjat

Jyväskylän Maratonille osallistujilla on valittavinaan erilaisia sarjoja. Vuosien varrella mukana on ollut muun muassa seuraavia sarjoja:

Maraton

Lasten Minimaraton

1/2 maraton

10km

Maraton: N/M yleinen, N/M 40, N/M 50, N/M 60

Puolimaraton: N/M yleinen, N/M 40, N/M 50, N/M 60

”MiniMaraton”: P/T 9v, 11v, 13v, 15v. Matka n.1500m

Kymppi: N/M yleinen, N/M 40, N/M 50, N/M 60 sekä

N/M kuntosarja

  • Nykyään Kympin reitillä on mukana myös kuntosarja, jossa ei ole ajanottoa. Jokainen Joensuu Maratoniin osallistuva urheilija on oikeutettu huoltoon kisareitin varrella, jolloin kaikille osallistujille luovutetaan mitali. Paikalla on aina saatavilla myös vettä tai mehua sekä kilpailun jälkeen mahdollisuus ruokailuun.

Joensuu Maraton reitti

Joensuun Maratonin jokainen reitti on tarkoin mitattu, paitsi Virtasen Vitonen, joka on pituudeltaan 5,5 kilometriä. Reitit ovat hyvin esillä, sillä ne ovat merkityt valkoisen kalkin avulla. Matkan aikana juostaan kevyen liikenteen väyliä ja merkkausnauha selventää kätevästi osallistujille reitin kulkua. Vilkkaimmissa paikoissa on myös liikenteen ohjaus.

Joensuu Run-reiteille on tuotu mukaan neljä huoltopistettä, jotka ovat saaneet nimensä seuraavasti:

  • Juomapiste Botania
  • Juomapiste Metsä
  • Juomapiste Areena
  • Juomapiste Noljakka

Reitin varrella olevien huoltopisteiden yhteydessä on sekä wc että perinteisiä huoltopistetarvikkeita. Ensiapua on saatavissa jokaiselta huoltopisteeltä.

Maratonin historia

Maratonin juuret löytyvät 400-luvun Kreikasta. Ateenassa asuvat Kreikassa palasivat tuolloin juosten kotiin taistelusta Persiaa vastaan, sillä he halusivat varmistaa ettei Persian laivasto ehdi hyökätä Ateenaan. Maailman vanhin maratonkilpailu on Bostonin maraton, jonka ensimmäinen järjestämisvuosi oli vuosi 1897.